KonecchlumíOkres Jičín
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1226. Na přelomu 16. a 17. století vlastnil vesnici Vilém starší Konecchlumský z Konecchlumí, jeden z 27 vůdců stavovského povstání popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí.
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Vyjádření starosty k plánované rezignaci

Vyjádření starosty k plánované rezignaci



Datum konání:
27.6.2017

Vážení spoluobčané,

dovoluji si Vás informovat o kroku, který jsem neměl v úmyslu provést, ale okolnosti mi nedovolily zvolit jiné rozhodnutí. V úterý 27. června 2017 na 33. veřejném zasedání zastupitelstva obce Konecchlumí, rezignuji na pozici starosty i zastupitele naší obce.

Neskonale si vážím Vaší důvěry, kterou jste mi dali ve volbách svými hlasy a od začátku mi to dávalo sílu a smysl snažit se pro Vás, pro obec vykonávat pozici starosty dle nejlepšího vědomí a svědomí. Věřím, že uvedené důvody pro Vás budou vnímané s pochopením.

Při výkonu funkce starosty jsem bohužel/bohudík došel do fáze, kdy jsem začal tuto pozici vnímat odlišněji, než při začátku současného volebního období. Rozdílněji myslím zejména potenciál této pozice v případě změny z neuvolněné funkce na uvolněnou. Navíc změny v mé hlavní práci začaly tvořit větší časový nedostatek, než tomu bývalo v minulosti. Z mého pohledu začalo být naprosto nereálné řídit subjekt, v našem případě obec, s ročním rozpočtem přes 5 mil. Kč po telefonu, e-mailu, po nocích apod. Současně jsem měl obrovské množství nápadů, projektů, které by v naší obci mohly fungovat, ale v poslední době jsem vždy narazil na nedostatek časoprostoru k zahájení realizace.

Ve svých úvahách jsem se snažil pracovat s myšlenkami, kde by se mělo v současné době usilovně pracovat např. s faktem, že v minulých letech byla v naší obci velmi vysoká porodnost a vytvořit spolkovou činnost pro snahu o udržitelnost mladých lidí v naší obci resp. vytvoření vztahu k ní. Jsem toho názoru, že vesnický způsob života by měl mít přidanou hodnotu v jakési pospolitosti, možnosti adekvátního vyžití a v lepším životním prostředí. Mám obavy možná oprávněné, možná nesmyslné, že se naše obec začala blížit „satelitnímu“ způsobu života, kdy zde budeme pouze přespávat a název Konecchlumí vnímat jen, jako slovo v občanském průkazu.

Došel jsem tedy k naprosto zásadnímu rozhodnutí a navrhl změnu pozice starosty z neuvolněného na uvolněného. Jsem si jist, že v nejbližších letech je toto stejně nevyhnutelný krok nejen pro naši obec, pokud chceme, aby se naše okolí zlepšovalo dle současných požadavků pro život.

První žádost byla mnou podána na změnu z neuvolněného na uvolněného starostu do konce volebního období (podzim 2018). Čtyřmi hlasy proti, dvěma pro a jedním zdržením se, nebyl můj návrh schválen. Jako důvody bylo mj. uváděno, že raději „zpomalíme“ resp. snížíme počty projektů, aby se vše dalo časově zvládat v současném rozpoložení. S tímto jsem samozřejmě v nesouhlasu. Navíc, držet se na místě starosty, tvořit jen nejnutnější úkony a neustále se jen omlouvat, že víc nelze, „sorry jako…“ toho jsem součást být nechtěl. Respektoval jsem rozhodnutí zastupitelstva, ale vnitřně jsem byl přesvědčený o správnosti mých kroků v rámci žádosti o změnu. Po nějakém čase jsem se rozhodl svoji žádost zopakovat, ale v upravené formě, kde jsem žádal o uvolnění pozice starosty na zkušební období srpen a prosinec 2017 a v případě, že by se ukázalo toto jako chybné, byla by funkce starosty naší obce od 1. 1. 2018 opět neuvolněná. K tomuto jsem dopředu byl připraven souhlasit se snížením odměn od 1. 1. 2018 do konce volebního období tak, aby na konci volebního období byl výdaj na toto shodný, jako kdyby k žádné změně nedošlo. Výsledek hlasování byl shodný, jako u předešlé žádosti, tedy 2 pro, 4 proti, 1 zdržel se hlasování. V rámci druhé žádosti jsem byl kritizován většinou zastupitelů za svoji dosavadní činnost a bylo mi sděleno množství chyb v mé práci za celou dobu působení, jakožto starosty obce. Děsí mě určitá neupřímnost, jak zastupitelů, ale i z řad spoluobčanů, kteří s tímto vyrukovali až v okamžiku, kdy jsem požádal o změnu na uvolněného starostu…

Zjednodušeně řečeno, měl jsem v úmyslu konat lépe, kvalitněji, více, nadějněji, radostněji, rychleji ale nebylo mi umožněno. Je mi líto všech, kteří mi v mé snaze pomáhali, omlouvám se všem, které jsem při svém působení zklamal, kterým jsem případně způsobil trable. Odejdu s čistým svědomím s tím, že jsem to zkusil… …zkusil jsem pouze nesedět a nenadávat na všechno a všechny kolem, ale zkusil jsem místo kritiky přiložit ruku k dílu a zlepšit. Zda se mi to povedlo nebo jsem byl tragéd, to musí posoudit každý sám.

Je mi jasná „bulvarizace“ celého procesu a mrzí mě podíl na případném rozdělení místní společnosti. Nemá smysl jitřit emoce, nemá smysl uměle vyvolávat zrychlování tepové frekvence, možná by stačilo pouze jednou za čas zajít na zasedání zastupitelstva, aby měl člověk ucelenější obrázek o obecním dění a mohl tak fundovaněji diskutovat na základě faktů, nikoli převrácených plků… Na druhou stranu budu vnímat, jako velkou upřímnost, pokud si v rámci nespokojenosti přede mnou odplivnete, než abych se dočkal strojeného úsměvu. Spokojenější ovšem budu více, skončí-li naše setkání byť krátkou diskuzí.

Jen pro představu, v rámci uvolnění starosty jsem měl v úmyslu následující: Zajištění přítomnosti starosty v úřední hodiny na Oú (PO + ST 9-11, ČT 17-19), popř. v jiné další časy. Řízení obecních pracovníků na denní frekvenci a v osobním kontaktu. Údržba zeleně, drobné opravy, úpravy aj. v obci. Rozšíření servisu pro občany – nyní jen nejnutnější záležitosti. Maximální snaha o získání dotačních prostředků na připravované realizace. Pravidelné vydávání občasníku KOmetKA. Provázení v kostele, rozšíření prohlídek postupem času do věže, pohled na klenbu atd. Organizace kulturních a společenských akcí v obci. Provoz budovy MŠ Knc. Založení spolku „mladých hasičů“ a pravidelné setkání/kroužek 1x týdně. Rozšíření služeb v rámci Czech-pointu. Na obecním webu jsem měl v plánu zveřejňovat denní agendu mé činnosti. Je mnoho a mnoho dalších aktivit, které by uvolněný starosta měl možnost vykonávat, a trochu jsem očekával, že zastupitelé můj návrh podpoří s tím, že mě „zavalí“ dalšími nápady a návrhy, co by se mělo v rámci tohoto uskutečnit. Bohužel, nestalo se, neb se řešilo pouze, proč to nejde…

Nejsem vesel z toho, že odcházím z rozpracovaných projektů mj. revitalizace bývalého zemědělského družstva, parkovací pruh + navazující bus zastávka od hospody směrem na Mlázovice, zahájené jednání s ŘSD o dopravně technickém řešení provozu na průtahu obcí, řešení nevyhovujícího stavu budovy MŠ, dětská hřiště v Kamenici (schválena dotace ve výši 340 tis.), nový obecní web, Konecchlumská traktoriáda, cyklostezka Konecchlummí – Kamenice, nákup traktoru (1,8 mil. – zažádáno o dotaci 85%), řešení převodu kostela do majetku obce, obecní kalendář atd. Nechť každý posoudí, zda se v obci „něco děje“ resp. realizuje a je nebo není třeba uvolněného starosty.

Na závěr přeji obecnímu zastupitelstvu, aby se jim činnost dařila a spoluobčanům spokojené žití v radosti v katastru naší obce.

 

v Konecchlumí dne 23. června 2017

Aleš Hlawatschke

tel.: 607 679 584, e-mail: ales.hlawatschke@post.cz