KonecchlumíOkres Jičín
První písemná zmínka o obci pochází z roku 1226. Na přelomu 16. a 17. století vlastnil vesnici Vilém starší Konecchlumský z Konecchlumí, jeden z 27 vůdců stavovského povstání popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí.
Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuality > Novoroční projev starosty obce

Novoroční projev starosty obce



Datum konání:
1.1.2017

Novoroční projev starosty obce 2017

 

Ano, jsou svátky, proto ozdobte nejen dům, ale i celou obec úsměvem…

 

Vážení spoluobčané,

dovolte mi Vám přednést svůj již třetí novoroční projev ve starostenské kariéře. Často se říká, do třetice všeho dobrého, ale já si možná sebevědomě myslím, že moje předchozí projevy nebyly zase taková trága, abych musel mít třetí opravný pokus. Když se řekne do třetice všeho dobrého, je v tom asi trochu přání, že to minimálně dobré bude. Ostatně, posuďte sami, okno můžete zavřít kdykoli…

Rok 2016 je nenávratně v prachu dějin a my se v tomto můžeme leda pracně pachtit nebo si říci, že lepší nechat být a dívat se směrem co bude. Já jsem toho názoru, že bychom si nejen z loňského roku měli brát hlavně to dobré a to si nést do právě započatého období.

Zůstanu-li ještě s hlavou lehce otočenou nazpět a zhodnotím-li minulý rok z pohledu obecního dění, zcela určitě mi v hlavě vyběhne nejvíce investičně náročná realizace, tedy rekonstrukce chodníku a veřejného osvětlení u hlavní silnice v Konecchlumí. Zcela určitě se zdařila oprava střechy bývalé pekárny, oprava autobusových zastávek v Kamenici a byl plnohodnotně zahájen provoz nové budovy zázemí sportovního areálu v Konecchlumí. Nejenže uvedené realizace posunuly naši obec zase o trošičku dál, ale jsou to všechno akce, které velmi výrazně zkrášlují naši obec a jsou naší nezpochybnitelnou vizitkou. Toto platí zejména pro již zmíněnou budovu zázemí sportovního areálu, která mimo jiné v sobě nese i velmi výrazný historický podtext, neboť se jedná o regulérní stavbu budovy, která byla uskutečněna, jak se říká na zelené louce a jako první v novodobé historii obce. Z toho samozřejmě vyvstává přání, aby k tomuto bylo přihlíženo s náležitým přístupem, který by měl vyústit v hrdost nad podobnými projekty.

V roce následujícím čekají naší obec neméně důležité projekty, které by měly přispět ke zkvalitnění života v naší obci. Mám na mysli zejména podélné parkovací stání od hospody směrem k Mlázovicím a na to navazující nová autobusová zastávka. Mělo by být pokračováno v postupné rekonstrukci objektů bývalých zemědělských dílen, je v plánu nákup traktoru s čelním nakladačem a zahájena by měla být i cyklostezka spojující Konecchlumí a Kamenici. V Kamenici bude realizována revitalizace prostoru ve skále, kde by mělo vzniknout dětské a sportovní hřiště.

To jsou všechno akce, které se bohužel nedají provést bez finančních prostředků. Část plánovaných realizací by měla být financována z dotačních programů, ale většina bude hrazena z rozpočtu obce na již letošní rok.

Na nás všech tedy vlastně zbývá, abychom k tomuto přidali úsměv, dobrou náladu a chuť přemýšlet pozitivně. To všechno totiž je v silách každého z nás a nikoho z nás nebude stát ani korunu. Proto je moje jedno velké přání, abychom si všichni dokázali v letošním roce prožít radostně co největší procento dní. Z radosti lze čerpat energii a je to velmi účinná protilátka proti smutku, který by nám měl být cizí, zapovězený a měli bychom se mu snažit bránit.

K radosti celé obci přeji co největší přirozený přírůstek, který je vždy výsledkem toho, že se mají lidé rádi a že spolu dělají věci příjemné s následným vyústěním resp. výsledkem v podobě narození potomka. Je-li mezi vámi někdo lehounce nerozhodný ke konání příjemností pod peřinou, dovolím si pouze připomenout, že obec daruje rodičům za narození dítěte 3000,- Kč, nový občánek obdrží dárek a maminka květinu. Věřím, že tímto je motivování učiněno za dost a na podzim se potkáme na vítání nových občánků.

Tak tedy, milujme se, množme se a hlavně radujme se. Už můj loňský projev obsahoval myšlenky, že s úsměvem jde všechno lépe a za tím si stojím!

Závěrem si Vás dovoluji s úsměvem a radostí co nejsrdečněji pozvat dnes od 18 hodin k prodejně potravin v Konecchlumí, kde proběhne sledování Novoročního ohňostroje, který bude v daný čas odpálen pod mohylou Viléma Konecchlumského.

 

Vážení spoluobčané, děkuji Vám za pozornost a přeji Vám dobrou chuť, pokud právě obědváte a hlavně mějte co nejvíce příjemný novoroční den!

 

zdraví Vás Aleš Hlawatschke, starosta obce